Belgisch koningspaar naar viering koninkrijk

Vorsten

16-07-2014 13:37:00

BRUSSEL – De Belgische koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde gaan naar de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Die is op zaterdag 30 augustus in Maastricht. Dat heeft het Belgische paleis woensdag gemeld.

België maakte van 1815 tot 1830 deel uit van het koninkrijk. Na de Belgische Revolutie werd het een apart land. De eerste koning daarvan was Leopold I, een voorvader van Filip.

Eerder was al bekendgemaakt dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de Duitse bondspresident Joachim Gauck bij de viering zijn.

Vrijthof

De viering in Maastricht begint met een kunstmodeparade op de Markt. Die is in opdracht van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk ontworpen door kunstenaar Peter George d’Angelino Tap. In het Theater aan het Vrijthof wordt daarna een congres gehouden.

De viering is het vierde nationale evenement in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. De eerdere nationale evenementen hadden plaats in Scheveningen, Den Haag en op Sint-Maarten. Na Maastricht volgt in april 2015 Zwolle. De viering wordt in september volgend jaar in Amsterdam afgesloten.

Meer Vorstenhuizen