Belgisch koningspaar wandelt over de Schelde

Vorsten

2014-10-03 15:15:00

ANTWERPEN – Belgische en Nederlandse genietroepen hebben vrijdag de handen ineen geslagen om in een snel tempo een pontonbrug te slaan over de Schelde in het hartje van Antwerpen. De brug is onderdeel van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog die 100 jaar geleden begon. In 1914 werden door de Belgische genie ook pontonbruggen over de rivier gebouwd om het belegerde Antwerpen van ‘zuurstof’ te voorzien.

Koning Filip en koningin Mathilde zijn vrijdagmiddag de eersten die de Schelde kunnen oversteken, van het Steen naar de Linkeroever. Ze doen dat samen met de 105-jarige Josée Heyrman in de zogenoemde ‘Vredesstoet’. Na het koningspaar en andere genodigden is het de beurt aan 3000 Antwerpse schoolkinderen om de tijdelijke brug over te steken.

Aan het einde van de middag haalt de genie de brug weer even weg om het scheepvaartverkeer niet te veel te hinderen om rond 19.00 uur weer te beginnen met de feestelijke opbouw, waarbij op de Schelde-oevers tal van activiteiten plaatsvinden. Het opbouwen en afbreken herhaalt zich in het weekeinde nog een paar keer. In totaal kunnen zo’n 100.000 mensen de pontonbrug over. Ze hebben daarvoor wel een kaartje moeten kopen om de doorstroom in goede banen te kunnen leiden.

Antwerpen heeft anders dan bijvoorbeeld Rotterdam geen bruggen over de belangrijkste rivier in de stad, wel tunnels eronder.


Meer Vorstenhuizen