‘Geen foto van William in bikini’

Vorsten

24-02-2015 18:01:00

LONDEN – Een voormalige instructeur op de militaire academie Sandhurst ontkent dat er een foto bestaat waarop de Britse prins William tijdens een feestje een bikini draagt. Oud-sergeant John Hardy zegt dat hij dit heeft verzonnen om geld te verdienen, meldt The Guardian dinsdag.

Hardy wordt in Engeland vervolgd omdat hij tussen 2006 en 2008 verschillende verhalen over prins William en zijn broer Harry, die beiden zijn opgeleid op Sandhurst, aan The Sun zou hebben verkocht. Hij zou in totaal meer dan 23.000 pond (ruim 31.000 euro) bij elkaar hebben gesprokkeld door informatie over de twee prinsen en over anderen te lekken naar de Britse tabloid. Royaltyverslaggever Duncan Larcombe van The Sun en de vrouw van Hardy staan eveneens terecht omdat ze medeplichtig zouden zijn.

De man vertelde in de rechtbank in Londen dat hij in april van 2006 een belletje kreeg van Larcombe. De journalist had gehoord dat prins William op een James Bond-themafeestje een bikini en een hawaïshirt droeg. Hardy zou vervolgens een verhaal uit zijn duim hebben gezogen. Hij deed het overkomen alsof hij tegen betaling een bikinifoto van William kon regelen, terwijl dat niet klopte. “Ik zei dat ik er iets over had gehoord. Op dat moment wist ik niet of er inderdaad een foto was.”

Gokken

Op 9 september 2006 publiceerde The Sun een verhaal over het feestje met een foto van Williams gezicht die op het lichaam van een man in bikini was gefotoshopt. Hardy zou voor zijn aandeel in het stuk 4000 pond (bijna 5500 euro) hebben ontvangen. Zijn vrouw haalde het geld op. Tegen haar zei Hardy dat hij het bedrag bij elkaar had gegokt. De man heeft naar eigen zeggen echter geen bikinifoto van William gelekt. “Ik heb die foto niet gezien, de politie heeft ‘m niet gezien en The Sun ook niet. Die foto bestaat niet.”

De rechtszaak is nog in volle gang. Hardy zegt dat hij sowieso geen negatieve verhalen over de prinsen heeft verspreid en dat hij geen vertrouwelijke informatie heeft gelekt. “Anders zouden er mensenlevens in gevaar zijn gekomen.” Hij vindt mede daarom dat hij geen misbruik van zijn functie heeft gemaakt. Ook zijn vrouw en Larcome beweren dat ze onschuldig zijn.

Meer Vorstenhuizen