Maria Teresa herdacht tijdens eucharistieviering in Parijs

Vorsten

2020-04-02 15:09:10

In de kerk Notre de Dame des Champs in Parijs is donderdag een speciale mis gelezen ter nagedachtenis aan de vorige week aan de gevolgen van het coronavirus overleden prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma. Opdracht voor de eucharistieviering was gegeven door haar neef prins Carlos, hertog van Parma en hoofd van de koninklijke familie Bourbon-Parma.

Vanwege de maatregelen die onder meer in Frankrijk gelden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werd de mis door de familie gevolgd via een internetverbinding. Prinses Maria de las Nieves, een jongere zus van Maria Teresa, was wel bij de plechtigheid aanwezig.

Op verzoek van prins Carlos werd op het kerkorgel het ‘Salve Rociera’ gespeeld, een Andalusisch Marialied dat ook wel het ‘Salve van de olé’ wordt genoemd vanwege het uitbundige ‘olé, olé’ in het refrein. Het werd enkele jaren geleden ook ten gehore gebracht bij de uitvaart van de Belgische koningin Fabiola.

Eer

Carlos had ook gezorgd voor de tekst van het loflied, waarin hij zijn tante eer bewees voor haar werk voor sociale gerechtigheid, vrijheid en democratie en voor het ondersteunen van het werk van zowel zijn grootvader Javier als zijn vader Carlos Hugo.

Op een later tijdstip, wanneer de omstandigheden dat weer toelaten, wordt een uitgebreidere herdenkingsplechtigheid gehouden voor prinses Maria Teresa.


Meer Bourbon-Parma

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek