Carlos: koorddansen met verantwoordelijkheden

Vorsten

2014-10-24 18:51:00

SANTIAGO DE COMPOSTELA – Prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene en prins Carlos Hugo, moet koorddansen tussen zijn verschillende verantwoordelijkheden en identiteiten, waarbij de Spaanse component de lastigste is. Carlos is in Nederland prins van Bourbon de Parme, in Italië mag hij zich presenteren als hertog van Parma en Piacenza in Italië, maar voor de carlisten is hij koning van Spanje.

De ‘Real Orden de la Legitimidad Proscripta’ – de Koninklijke Orde van de Legitimiteit – verwelkomt Carlos en echtgenote Annemarie vrijdag en zaterdag dan ook als zodanig in Santiago de Compostela, amper een week nadat Carlos’ neef koning Willem-Alexander de ‘andere’ koning van Spanje, Felipe VI, en zijn vrouw koningin Letizia verwelkomde op paleis Noordeinde in Den Haag.

Dat geeft meteen al de gevoeligheid aan van het verblijf van ‘Don Carlos’ aan Spanje. Carlos heeft bij het overlijden van zijn vader diens rechten en plichten overgenomen. Carlos Hugo streed voor een rechtvaardig en democratisch Spanje en was in de jaren 60 en 70 een concurrent van Felipes vader Juan Carlos.

Strijdbijl

De strijdbijl werd begraven toen Juan Carlos een goede koning bleek te zijn, maar zijn aanspraak op de Spaanse troon heeft prins Carlos niet opgegeven. Hij zal zichzelf niet omschrijven als koning van Spanje, maar houdt de carlisten die hem als zodanig aanduiden ook niet tegen.

Dat bleek bijvoorbeeld uit de aankondiging van zijn bezoek aan Galicië waarbij de Orde tegenover Spaanse media sprak van ‘Los Reyes’, het koningspaar. Pikant, aldus El Confidencial, want op amper 300 kilometer afstand in Oviedo in Asturië bevonden zich vrijdag eveneens ‘Los Reyes’, maar dan Felipe en Letizia die daar de Prins van Asturië-prijzen uitreikten.


Meer Vorstenhuizen