Catherine bezoekt werkplek grootmoeder

Vorsten

18-06-2014 15:02:00

LONDEN – De hertogin van Cambridge heeft woensdag een bezoek gebracht aan het Britse landhuis Bletchley Park, waar haar oma in de Tweede Wereldoorlog werkte als codebreker.

Bletchley Park was een landhuis in de huidige stad Milton Keynes. Tijdens WOII waren er ongeveer 9000 mensen aan het werk bij de GC&CS, de unit die vijandige codes ontcijferde voor de Britse inlichtingendienst.

De grootmoeder van Catherine, Valerie Glassborow, was een van de medewerkers. Samen met haar tweelingzus werkte ze in een van de zogeheten ‘hutten’, waar onder meer de Duitse coderingen van de Enigma-computer werden ontcijferd, aldus Royal Central.

Renovatie

Het landhuis is het afgelopen jaar gerenoveerd, een operatie die bijna 10 miljoen euro kostte. De vrouw van prins William ontmoette er woensdag onder anderen voormalige collega’s van haar grootmoeder. Ook leerde ze in morsecode berichten te versturen.

Valerie werkte er tot het einde van de oorlog. In 1946 trouwde ze met de opa van Catherine, Peter Francis Middleton. Ze overleed in 2006.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord