Deense koningin verkast naar Marselisborg

Vorsten

01-07-2014 20:58:00

AARHUS – Met ingang van dinsdag heeft de Deense koningin Margrethe haar residentie verplaatst naar Marselisborg Slot in Aarhus. De koningin verblijft er sinds haar troonsbestijging in 1972 elk jaar een paar keer. Bijna altijd met Pasen, maar meestal ook een tijdje in de zomer en in juli.

Op andere tijden in het jaar huist ze in Fredensborg buiten Kopenhagen of in Amalienborg in de hoofdstad. Voor vakantie gebruikt ze overigens het Frans wijngoed van haar man prins-gemaal Henrik en het vroeger bij haar moeder koningin Ingrid populaire Grasten in het zuiden van Denemarken.

De Deense koningin houdt daarmee vast aan een oude traditie dat een vorst zich op gezette tijden in andere delen van zijn land ophoudt. Zo verblijft de Britse koningin Elizabeth deze week in Schotland, alvorens er later in de zomer terug te keren voor haar 2 maanden durende zomervakantie.

Dannebrog

Koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik zetten ook de koninklijke boot Dannebrog in om elk jaar officiële bezoeken af te leggen in het waterrijke eigen land. De Dannebrog gaat in augustus ook richting Groenland, waar kroonprins Frederik en kroonprinses Mary een bezoek afleggen. Groenland maakt deel uit van het Deense koninkrijk.

Marselisborg Slot was in 1898 het huwelijksgeschenk van Aarhus aan de toenmalige kroonprins Christian en kroonprinses Alexandrine. Zij gebruikten het als zomerresidentie. Margrethe kreeg het op haar beurt in 1967 van haar vader koning Frederik IX ter gelegenheid van haar huwelijk.

Meer Vorstenhuizen