Den Haag warmt zich op voor Prinsjesdag

Vorsten

2014-09-13 09:50:00

DEN HAAG – Den Haag bereidt zich voor op Prinsjesdag, komende dinsdag. De paarden en de begeleiders van de Gouden Koets oefenen zaterdag en zondag. Gebouwen op en rond het Binnenhof openen hun deuren voor mensen die al in de stemming willen komen.

Aan het begin van zaterdagmiddag oefenen de 30 paarden van de stoet op het Lange Voorhout. Ze worden blootgesteld aan rook, vlaggen en harde muziek, zodat de dieren eraan kunnen wennen. Op zondagochtend gaat de Gouden Koets, zonder koning en koningin aan boord, van paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Daarna is er een defilé van 120 paarden over het Lange Voorhout en geven de Gele Rijders een ”show met paarden en kanonsschoten”.

In het gebouw van de Tweede Kamer is zaterdag en maandag een tentoonstelling van de mooiste politieke foto’s van het afgelopen jaar. Eén daarvan krijgt zaterdag de zogeheten Prinsjesfotoprijs. In het stadhuis van Den Haag zijn zaterdag en maandag de foto’s van World Press Photo te zien. Op het Lange Voorhout worden zaterdag hoeden geshowd en in Pathé Buitenhof vertellen filmmakers waar ze mee te maken krijgen als ze films over het Koninklijk Huis maken.

Belangstellenden kunnen ook een kijkje nemen bij de Eerste Kamer, de Raad van State en de Rekenkamer. In de kelder onder de Ridderzaal, waar koning Willem-Alexander dinsdag de troonrede uitspreekt, staat een ruim 20 meter lang model van de stoet met de Gouden Koets zoals die er in de jaren 50 uitzag.


Meer Vorstenhuizen