Deense lintjesontvangers krijgen geen gesprek met koningin

Vorsten

27-10-2020 10:53:40

Een groot deel van de Denen die dit jaar een koninklijke onderscheiding hebben gekregen, kunnen vanwege de coronacrisis niet op audiëntie bij koningin Margrethe. Het hof moet de ruim 2000 mensen teleurstellen, zo laat het koningshuis dinsdag weten.

Onder normale omstandigheden houdt Margrethe om de week openbare audiënties. Het zijn vooral organisaties en instellingen die in het recente verleden bezoek hebben gehad van de koningin en langs kunnen komen om haar te bedanken. En ook mensen die een koninklijke onderscheiding hebben gekregen, kunnen haar persoonlijk komen bedanken.

Sinds 11 maart zijn er geen audiënties meer vanwege corona. In eerste instantie werd een bezoek voor de lintjesontvangers uitgesteld maar inmiddels is dat niet meer in te halen. Zij krijgen in plaats daarvan een persoonlijke brief waarin de kabinetssecretaris hen namens de koningin bedankt voor hun inspanningen voor de Deense samenleving. Het hof betreurt de beslissing maar deze was helaas noodzakelijk, aldus het paleis.

De traditie van openbare audiënties in Denemarken gaat honderden jaren terug. Toen kon elke burger nog echt bij de koning aankloppen om zijn persoonlijke wensen of grieven over te brengen. In de loop der jaren werden de bezoeken steeds minder spontaan.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord