Joachim ontvangt vertrekkende minister

Vorsten

27/02/2016 4:35 pm

Het is zaterdag prins Joachim en niet zijn moeder koningin Margrethe of broer kroonprins Frederik die minister Eva Kjer Hansen in afscheidsaudiëntie ontvangt. Joachim is sinds zaterdag namelijk regent en dat betekent dat hij alle taken van het staatshoofd overneemt. Inclusief het in ontvangst nemen van het ontslag van een minister en het zo nodig aanstellen van een nieuwe.

Het is een staatsrechtelijke constructie die Nederland bijvoorbeeld niet kent. De koning wordt tijdens verblijf in het buitenland niet vervangen door een troongerechtigd meerderjarig lid van de familie, bijvoorbeeld prinses Margriet terwijl hij en zijn broer prins Constantijn op skivakantie zijn in Oostenrijk. De koning tekent indien nodig ook in Lech gewoon wetten en besluiten en kan bewindslieden ook vanaf zijn vakantieadres ontslag verlenen.

In Denemarken echter vergt een buitenlandse reis van koningin Margrethe, die nu op vakantie is in Noorwegen, altijd meer planning. Ze moet altijd een vervanger aanwijzen. Kroonprins Frederik komt als eerste in aanmerking, maar die is zaterdag zelf vertrokken voor een handelsmissie naar Saudi-Arabië en Qatar. Margrethe’s tweede zoon prins Joachim en haar zus prinses Benedikte kunnen de taak ook vervullen. Dit keer is het dus Joachim die de staatszaken tot 3 maart waarneemt.

Volgens Deense media is het de derde keer dat tijdens zijn regentschap een minister ontslag neemt. Of hij ook een nieuwe minister mag beëdigen hangt af van de snelheid waarmee premier Lars Lokke Rasmussen een vervanger vindt voor Eva Kjer Hansen, de bewindsvrouw voor milieu en voedsel.

Gratis voor jou


Meer Denemarken