Koninklijke gasten arriveren bij diner

Vorsten

2015-04-15 19:08:00

KOPENHAGEN – De Denen hebben woensdagavond op maar liefst twee televisiezenders tegelijk de aankomst van de genodigden en koninklijke gasten voor het galadiner ter ere van de 75e verjaardag van koningin Margrethe kunnen zien. Naast de ‘ijzeren lijst’ van Deense autoriteiten, van regering tot hooggerechtshof en de vertegenwoordigers van Færöer en Groenland, ging de meeste aandacht uit naar de buitenlandse gasten.

De president van IJsland, Ólafur Grimmsson en zijn vrouw, waren de eersten die zich meldden in Christiansborg Slot, het voormalige koninklijk paleis dat tegenwoordig onder meer dienst doet als parlementsgebouw. Het contingent Europese koningen werd aangevoerd door de Zweedse koning Carl Gustaf met koningin Silvia, gevolgd door koning Harald van Noorwegen, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de Belgische en Spaanse koningsparen en groothertog Henri van Luxemburg als hekkensluiter.

Vervolgens was het de beurt aan de Deense koninklijke familie, met de Griekse ex-koning Constantijn en zijn vrouw Anne-Marie, een zus van de bijna jarige koningin Margrethe. Ook hun zus prinses Benedikte is erbij, evenals Margrethe’s zoons Frederik en Joachim met hun echtgenotes Mary en Marie.

Na een ontvangst in de Fluwelen kamer werden de hoofdgasten naar de Grote hal van het paleis geleid, waar het galadiner wordt gehouden. Kroonprins Frederik verzorgde het welkomstwoord en later op de avond spreken ook koningin Margrethe en premier Helle Thorning-Schmidt.


Meer Denemarken

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana