Deens kroonprinselijk paar naar Qeqertarsuatsiaat

Vorsten

05/08/2014 2:11 pm

QEQERTARSUATSIAAT – Het Deense kroonprinselijk paar is dinsdag aan boord van het koningsschip Dannebrog aangekomen in Qeqertarsuatsiaat, een kleine voormalige in 1754 gestichte Deense handelspost aan de Labradorzee. Het plaatsje met 250 inwoners ligt 150 kilometer ten zuiden van de Groenlandse hoofdstad Nuuk, en op zo’n 130 kilometer van Paamiut waar het koninklijk gezelschap maandag op bezoek was.

Qeqertarsuatsiaat was tot 1985 het centrum van de kabeljauwvangst van de Groenlanders, en het plaatsje had ook een fabriek om de vis te zouten en te verwerken. De kabeljauw verdween echter, de coöperatie ging failliet en nu zijn de verkoop van zeehondenbont de belangrijkste inkomstenbronnen voor het handjevol overgebleven inwoners.

Kroonprins Frederik en zijn gezin hebben drie uur uitgetrokken voor hun visite aan Qeqertarsuatsiaat. Aandacht is er vooral voor de jeugd, met onder meer een bezoek aan de jeugdclub. Vanuit Qeqertarsuatsiaat vaart het gezelschap richting Nuuk, waar donderdagavond een diner wordt gehouden in Hotel Hans Egede. Tot die tijd hebben Frederik en Mary met hun kinderen tijd voor zichzelf. Het officieel bezoek aan Groenland wordt vrijdag afgesloten.

Gratis voor jou


Meer Denemarken