Margrethe geeft groot verjaardagsfeest

Vorsten

2015-01-28 10:01:00

margrethe 75

margrethe 75

KOPENHAGEN – Koningin Margrethe van Denemarken pakt in april royaal uit voor de viering van haar 75e verjaardag. Zo is er in paleis Christiansborg op de avond voor haar geboortedag een galadiner en zijn er op de dag zelf – 16 april – ook tal van festiviteiten.

De koningin verschijnt dan traditiegetrouw met haar familie op het paleisbalkon en maakt daarna een rijtoer naar het stadhuis van Kopenhagen. Daar is een feestelijke ontvangst en een lunch. ‘s Avonds is er een tweede diner, in paleis Fredensborg. Daar wordt eind maart ook een tentoonstelling geopend ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Margrethe onder de noemer ‘een cavalcade van kostuums’.

Vijf jaar geleden bij de 70e verjaardag van de koningin werd ook flink gefeest. De buitenlandse gasten hadden toen wel last van de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull waardoor in grote delen van Europa het vliegverkeer stil kwam te liggen.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima pakten op het laatste moment de net in het Utrecht Spoorwegmuseum voor een expositie afgeleverde koninklijke trein, die gekoppeld werd aan de nachttrein naar Kopenhagen. De gala-avond in het theater werd gemist, maar de andere feestelijkheden niet.

Op de terugweg konden ook de Luxemburgse groothertog Henri en zijn vrouw Maria Teresa meereizen in de koninklijke wagon.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie