Margrethe zit weer in Marselisborg

Vorsten

2016-03-21 17:08:00

De Deense koningin Margrethe heeft voor de paasdagen haar residentie weer verplaatst van Kopenhagen naar Aarhus. Daar heeft ze haar intrek genomen in Marselisborg Slot, dat ook in de zomer dienst doet als verblijfplaats van de koningin en prins-gemaal Henrik.

De Deense koningin is nog een van de weinige Europese monarchen die een paar keer per jaar officieel een andere residentie betrekt, waarbij ze afwisselend in Fredensborg Slot, Amalienborg, Marselisborg Slot en Gråsten verblijft – vier verschillende plekken in het land.

Marselisborg is vernoemd naar de Nederlandse koopman Gabriel Marselis die in 1661 van de toenmalige koning Frederik III een stuk kroonland kreeg in Jutland. Dit ter vereffening van een schuld die de koning aan hem had. Twee zonen van Marselis vestigden zich in het gebied, maar nadat zij kinderloos stierven verviel het land weer aan de Deense koning, toen Christian V.

In 1898 werd Marselisborg geschonken aan de toenmalige kroonprins Christian (X) en zijn vrouw Alexendrine. Op zijn beurt schonk Frederik IX het landgoed en kasteel in 1967 aan zijn oudste dochter kroonprinses Margrethe en haar man Henrik.


Meer Denemarken