Nieuwe fase in regeertijd Margrethe

Vorsten

01-01-2016 13:27:00

KOPENHAGEN – Voor koningin Margrethe begint na Nieuwjaarsdag een nieuwe fase in haar inmiddels bijna 44-jarige regering. Voor het eerst sinds haar aantreden in 1972 moet ze het stellen zonder haar steun en toeverlaat prins-gemaal Henrik (81). Die is weliswaar niet overleden, maar treedt grotendeels terug uit het openbare leven. “Hij gaat met pensioen”, zoals de koningin zelf aankondigde in haar nieuwjaarstoespraak.

De hofmaarschalk gaf donderdag meteen al een korte opsomming van de gelegenheden waarbij prins Henrik wel of niet aanwezig zal zijn. Staatsbezoeken bijvoorbeeld moet Margrethe voortaan alleen afleggen, terwijl het samen reizen het ‘regentpaar’ juist zichtbaar voldoening gaf. Wellicht kan de koningin een voorbeeld nemen aan haar oud-collega koningin Beatrix, die na het wegvallen van prins Claus eerst prins Willem-Alexander meenam en daarna ook prinses Máxima. Met z’n drieën konden ze meer doen en was het bovendien prettiger.

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary zullen vaker aan bod komen, zoals Frederik vorig jaar ook al insprong voor zijn zieke vader bij de festiviteiten rond de 75e verjaardag van koningin Margrethe.

Voor de Denen wordt de nieuwe situatie komende week meteen zichtbaar wanneer de vorstin alleen in de gouden koets een rit maakt van Amalienborg naar paleis Christiansborg, waar ze een van haar vele nieuwjaarsontvangsten houdt. Henrik slaat die over, alleen vrijdagavond is hij nog van de partij bij de ontvangst en het diner in het koninklijk paleis.

Meer Denemarken