‘Pensionado’ Henrik wordt 82 jaar

Vorsten

11-06-2016 08:51:00

Prins Henrik is zaterdag 82 jaar geworden. Bijzondere festiviteiten zijn niet gepland. Zijn echtgenote koningin Margrethe is druk met het pakken van haar koffers. Zondagmiddag begint ze aan een meerdaags bezoek aan de Færøer, de autonome Deense eilandengroep in de Atlantische oceaan.

Dat bezoek had eigenlijk vorig jaar plaats moeten vinden, maar werd toen uitgesteld vanwege ingelaste lokale verkiezingen. Henrik zou zijn meegegaan maar de prins besloot eind vorig jaar dat het welletjes was en ging op 1 januari met pensioen zodat de 76-jarige vorstin nu alleen moet reizen.

De taakopvatting van de geboren Fransman, die op 10 juni 1967 huwde met de toenmalige Deense troonopvolgster, staat in contrast tot dat van de Britse prins Philip. De echtgenoot van koningin Elizabeth werd vrijdag 95 jaar. Van pensioen kan wat hem betreft geen sprake zijn. Hij voelt het als zijn plicht zijn vrouw in haar werk te blijven steunen.

Titel

Anders dan Henrik heeft Philip ook nooit publiekelijk geklaagd dat hij als ‘echtgenoot van’ niet de titel ‘koning-gemaal’ heeft gekregen. Philip werd zelfs geen ‘prins-gemaal’, een titel die Henrik uiteindelijk ontving toen hij aan het begin van de eeuw veel kabaal maakte. Bij zijn pensionering leverde hij deze weer in.

Henrik, die duidelijk minder fit is dan de dertien jaar oudere Philip, is niet helemaal uit beeld verdwenen. Hij doet alleen nog wat hij echt leuk vindt, activiteiten met kunst bijvoorbeeld en een enkel concert kunnen nog op zijn aanwezigheid rekenen.

Meer Denemarken