20 feitjes over de 90-jarige Elizabeth II

Kim Posthumus

21-04-2016 10:00:22

1899-12-30 00:00:00 epa00163465 Britain©s Queen Elizabeth II peers round a corner during a visit to the Royal Albert Hall in London, marking the end of an 8 year restoration program, Tuesday, 30 March 2004. The refurbishment of one of London©s best known landmarks has cost £70 million and includes two new foyers, revamped seating in the stalls and circle as well as better access for disabled patrons. EPA/Times Pool WPA Rota, UK AND IRELAND OUT

Koningin Elizabeth II viert donderdag haar negentigste verjaardag. De Britse koningin is niet alleen de oudste vorst ter wereld, ze is ook de langst zittende vorst uit de Britse monarchie. Reden genoeg om twintig opmerkelijke feitjes over The Queen op te rakelen.

 1. Elizabeth is in de loop der jaren peetmoeder van zo’n dertig mensen geworden.
 2. In haar leven heeft Elizabeth meer dan 129 keer geposeerd voor een officieel portret, waarvan twee keer met prins Philip. Ze was zeven toen ze voor het eerst geschilderd werd.
 3. Elizabeth is de enige Brit die geen nummerplaat op haar auto hoeft te hebben. Ook is ze niet in het bezit van een paspoort.
 4. Het lievelingsschilderij van de koningin is De scheepsbouwer en zijn vrouw van Rembrandt.
 5. Haar eerste pony kreeg Elizabeth op haar vierde van haar grootvader George V. De Shetlander heette Peggy. Op dit moment rijdt Elizabeth nog altijd paard.
 6. In haar regeringstijd heeft de Queen 45.000 kerstkaarten verstuurd.
 7. In 1974 stuurde ze haar eerste e-mail vanaf een Britse legerbasis. Het was de voorloper van de huidige e-mail.
 8. Per dag ontvangt Elizabeth zo’n 200 tot 300 brieven en kaartjes. Een gedeelte daarvan leest ze zelf.
 9. Naar buiten om te pinnen hoeft de koningin niet. In Buckingham Palace is een eigen pinautomaat aanwezig.
 10.  In haar leven heeft de koningin al meer dan 3500 wetten ondertekend.
 11. Om haar trouwjurk bijeen te kunnen sparen, verzamelde ze, kort na de oorlog, kledingcoupons. De honderden coupons die ze vanuit het land toegestuurd kreeg, moest ze terugsturen omdat dat illegaal was.
 12. Op het moment dat Elizabeth werd geboren, werd niet verwacht dat ze ooit de troon zou bestijgen. ALs haar oom Edward niet was geabdiceerd, zou via hem de lijn zijn voortgezet.
 13. De koningin heeft een gouden plaat op haar naam staan. Van de CD Party at the Palace ter gelegenheid van haar 50ste regeringsjubileum werden al in de eerste week 100.000 exemplaren gekocht.
 14. Buckingham Palace heeft 650 kamers, maar de koningin en prins Philip gebruiken zelf slechts een gedeelte van een etage.
 15. De tas van Elizabeth dient niet alleen als accessoire maar ook als communicatiemiddel. De tas op tafel betekent dat de koningin naar huis wil. Als ze de tas van arm wisselt, is een gesprek vastgelopen en wil ze gered worden door één van haar medewerkers.
 16. Elizabeth is ervan overtuigd dat de geest van Elizabeth I ronddoolt in Windsor Castle. Zij en zus Margaret hebben als kinderen de geest voor het eerst gezien in de Green Corridor.
 17. Waar ter wereld ze ook is, op zondagochtend gaat de koningin naar de kerk.
 18. Elizabeth hoeft geen belasting te betalen, maar doet dit wel, vrijwillig.
 19. Tijdens de lunch is de koningin het liefst alleen. Rond 1 uur in de middag eet ze een stukje vis of kip met verse groenten of salade.
 20. Door haar corgi Tiny met dachshund Pipkin te kruisen, introduceerde Elizabeth een nieuw ras: de dorgi.

Meer Verenigd Koninkrijk