Actiegroep Republic verbaasd door reactie prins Harry

Vorsten

21-07-2020 12:04:50

De Britse actiegroep Republic is verbaasd over de “overtrokken reactie” van prins Harry op de aangifte die de organisatie heeft gedaan bij de Britse waakhond die moet kijken of geld van liefdadigheidsinstellingen wel goed wordt besteed. Dat liet voorman Graham Smith dinsdag weten aan The Independent.

De actiegroep, voorstander van afschaffing van de monarchie, klopte aan bij de UK Charity Commission met het verzoek eens goed te kijken naar de gang van zaken en de geldstromen bij de Royal Foundation, Sussex Royal en Travalyst. Volgens Republic zouden daarbij de geldende regels zijn overtreden. Er was sprake van “ongepast gebruik van liefdadigheidsfondsen, belangenconflicten en een gebrek aan onafhankelijkheid”.

De Commission heeft daarvan nog geen bewijs gezien, maar heeft de zaak in onderzoek, werd dinsdag bekend. “Dat wachten we rustig af, en als alles klopt dan leggen we ons erbij neer”, aldus Smith. Advocaten van prins Harry spraken van een lastercampagne en dreigden met juridische stappen. Alles zou transparant en volgens de regels zijn gedaan, en niets was in de eigen zakken van Harry en echtgenote Meghan terechtgekomen.

Loskoppeling

“Die suggestie hebben wij ook niet gedaan”, aldus de Republic-voorzitter. Smith zette echter vraagtekens bij de achtereenvolgende loskoppeling van Harry en Meghan uit de Royal Foundation, waaraan ze samen met prins William en diens vrouw Catherine deelnamen, de daaropvolgende aankleding van de Sussex Royal en het daarna weer opheffen daarvan, zonder dat al het papierwerk voor bijvoorbeeld Travalyst al was verricht. De Royal Foundation gaf geld aan Sussex Royal, dat op haar beurt weer geld gaf aan Harry’s nieuwe non-profitorganisatie Travalyst.

Ook als de intenties van Harry en Meghan goed waren, dan kan het zijn dat er fouten zijn gemaakt bij de afhandeling, zo meent Republic dat om die reden de waakhond inschakelde. Harry ziet dat echter als een motie van wantrouwen en een poging hem zwart te maken. Wanneer de Charity Commission uitspraak doet, is niet bekend.














Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord