27 brieven van prins Charles mogelijk openbaar

Vorsten

2014-03-12 12:56:00

LONDEN – De brieven die prins Charles aan ministers heeft geschreven, worden mogelijk openbaar gemaakt. Dat schrijven Britse media. Advocaat-generaal Dominic Grieve wilde er een stokje voor steken met een veto, maar volgens de rechter had hij daar geen reden toe en was het in strijd met Europese wetgeving.

De Britse krant The Guardian probeert de brieven al jarenlang in handen te krijgen om te laten zien welke invloed de Britse troonopvolger op het regeringsbeleid tracht uit te oefenen.

Hoewel de krant een WOB-procedure heeft gewonnen, probeert de advocaat-generaal namens de Britse regering openbaarmaking tegen te houden. Volgens Grieve zou publicatie het imago van de prins van Wales beschadigen. Hij zou dan niet meer gezien worden als iemand die boven de partijen staat.

Berucht

Charles staat bekend als iemand die uitgesproken meningen heeft en die ook niet bang is die meningen kenbaar te maken aan ministers. Op de ministeries zijn de handgeschreven epistels van de prins berucht.

Het gaat The Guardian om 27 brieven die in een periode van negen maanden aan zeven ministers werden geschreven. De brieven mogen nu nog niet openbaar worden gemaakt, omdat Grieve in hoger beroep is gegaan.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig