Buckingham Palace bekijkt plan tuinfeest met corona-zorgwerkers

Vorsten

13-06-2020 23:03:39

Buckingham Palace staat welwillend tegenover de suggestie van de Britse regering om de medici en verpleegkundigen die direct te maken hebben met coronapatiënten, te eren met een ‘garden party’. Koningin Elizabeth zou bij het tuinfeest moeten optreden als gastvrouw. “Elk voorstel zal zorgvuldig worden bestudeerd”, zo citeerde de Daily Express een paleisofficial.

Tuinfeesten zijn een vast onderdeel van de koninklijke agenda, waarbij jaarlijks zo’n 30.000 mensen worden ontvangen in de tuinen van Buckingham Palace in Londen en Holyrood House in Edinburgh. De koningin en andere leden van haar familie mengen zich volgens een strak schema en strikt protocol onder een deel van genodigden die volgens opgave van het paleis samen 27.000 kopjes thee drinken en 20.000 sandwiches verorberen.

Het is niet ongebruikelijk om ook extra tuinfeesten te organiseren om daarmee een bepaald goed doel of groep in de samenleving in het zonnetje te zetten. Een speciaal tuinfeest voor dokters, verplegers, mantelzorgers en alle andere ‘helden’ uit de coronacrisis zou daar goed in passen. Momenteel wordt al gekeken hoe de genodigden geselecteerd kunnen worden, waarbij moet worden gezorgd voor landelijke spreiding en een goede verdeling onder alle eerstelijnswerkers.

Onder de huidige beperkende maatregelen kunnen geen tuinfeesten worden gehouden. De Queen heeft ze voor dit jaar allemaal afgelast. De ‘Covid-19 Garden Party’, zoals de Britse media het evenement al noemen, kan op zijn vroegst pas volgende zomer worden gehouden. De hoop is dat de koningin, die dan 95 zal zijn, er met onder anderen prins Charles en prins William ook zelf als gastvrouw bij kan zijn.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord