Canadese republikeinen willen af van standbeelden Victoria

Vorsten

13-06-2020 23:03:42

De beeldenstorm die onder de noemer van Black Lives Matter in verschillende landen plaatsvindt en die zich richt tegen standbeelden van slavenhandelaren en voorvechters van het Britse rijk, zou zich ook moeten uitstrekken tot de beelden van de Britse royals in Canada. Dat vindt althans Republic Now, de Canadese republikeinse beweging. Die strijdt voor afschaffing van de monarchie en een eigen Canadees staatshoofd in plaats van koningin Elizabeth.

In een bericht op sociale media verwijst de actiegroep naar het besmeuren en beschadigen van een standbeeld van koningin Victoria in Leeds eerder deze week. ‘Racist, moordenaar, slaveneigenaar’ was er met verf op de sokkel geschreven, hetgeen in elk geval historisch niet correct was. In het Britse rijk was de slavernij in 1833 formeel afgeschaft: vier jaar voor het aantreden van koningin Victoria in 1837.

Het vandalisme geschiedde enkele dagen nadat op andere plaatsen in Groot-Brittannië standbeelden waren neergehaald, beklad of beschadigd. Soortgelijke acties waren er onder meer ook in België tegen standbeelden van de wrede koning-kolonisator Leopold II en in de Verenigde Staten tegen monumenten van ontdekkingsreiziger Columbus en militaire leiders van de Geconfedereerde Staten van Amerika, de staten die voorstander waren van slavernij. Ook in Nederland en Australië werd op deze wijze geprotesteerd.

De opruiming en de debatten die het uitlokt, zouden Canada moeten aansporen de tientallen beelden – alleen van koningin Victoria zijn er al meer dan tien – maar ook gebouwen en andere vernoemingen naar Britse monarchen en leden van de koninklijke familie te heroverwegen. “Het is tijd dat we nadenken over het verheerlijken van een koloniaal regime. Dat alles viert de Britse kroon in heden en verleden, en neemt plekken in die beter kunnen worden gebruikt om historische belangrijk Canadezen te eren”, aldus de verklaring.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.