Eerbetoon koningin Elizabeth voor offers van militairen WO II

Vorsten

15-08-2020 13:24:42

De Britse koningin Elizabeth heeft zaterdag een eerbetoon gebracht aan de offers die militairen hebben gebracht in de Tweede Wereldoorlog. Ze deed dat precies 75 jaar na de overwinning van de Geallieerden op Japan in de Tweede Wereldoorlog.

Op 15 augustus 1945 besloot het Japanse keizerrijk te capituleren. Dat leidde tot vreugde-uitbarstingen over de hele wereld. De nu 94-jarige Elizabeth herinnert zich die naar eigen zeggen nog goed, net als de opluchting dat de oorlog was afgelopen.

“Naast de vreugde over het einde van het conflict, herinnerden we ons, net als vandaag, de verschrikkelijke verwoestingen die het bracht en de kosten die door zovelen werden gedragen”, zei ze in een boodschap voor VJ-dag. “Prins Philip en ik voegen ons bij zovelen over de hele wereld met het sturen van welgemeende dank aan de mannen en vrouwen uit het gemenebest en de geallieerde landen die zo dapper hebben gevochten voor de vrijheden die we vandaag de dag koesteren.”

Charles, Philip en William

De koningin was niet bij de officiële herdenkingsplechtigheid in het National Memorial Arboretum in Staffordshire. Haar oudste zoon prins Charles en zijn vrouw Camilla namen daar de honneurs waar en namen samen met de genodigden twee minuten stilte in acht. Zijn zoon prins William is te zien in het speciale herdenkingsprogramma VJ Day 75: The Nation’s Tribute op de BBC.

Voor prins Philip (99) is een speciale rol weggelegd. Hij duikt op in beelden met andere oorlogsveteranen die op sociale media en op andere plekken worden gedeeld. De prins diende in de Britse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog en was aan boord van een torpedobootjager in de baai van Tokio toen daar op 2 september de capitulatie werd ondertekend.

Ook in Nederland wordt stilgestaan bij de overwinning op Japan. Minister-president Mark Rutte hield zaterdag een toespraak bij de nationale herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Koning Willem-Alexander was ook aanwezig bij de plechtigheid bij het Indisch Monument in Den Haag.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord