Elizabeth raakt haar Canadese gouverneur-generaal kwijt

Vorsten

2021-01-21 22:57:26

Koningin Elizabeth is donderdag haar plaatsvervanger en vertegenwoordiger in Canada kwijtgeraakt. Gouverneur-generaal Julie Payette heeft haar ontslag aangeboden. Reden is een vernietigend rapport over de werksfeer in Rideau Hall, de koninklijke residentie en ambtswoning van de gouverneur-generaal in Ottawa. Dat meldt televisiezender CBC. Opperrechter Richard Wagner zal optreden als waarnemend gouverneur-generaal.

Vorig jaar werd door de Privy Council Office het onderzoeksbureau Quintet Consulting ingehuurd om de talrijke berichten over de onaangename en giftige werksfeer onder Julie Payette onder de loep te nemen. Personeel werd gepest en onheus behandeld en Payette trok ook een muur op tussen het woongedeelte en het werkgedeelte van de residentie. Ook haar secretaris Assunta di Lorenzo was onderdeel van het onderzoek en ook zij is opgestapt.

CBC News berichtte als eerste over de aantijgingen aan het adres van de weinig populaire Payette. Zij reageerde vorig jaar geschrokken en ging akkoord met onafhankelijk onderzoek. Julie Payette (57) werd in 2017 aangesteld als plaatsvervanger in Canada van koningin Elizabeth, die ook koningin van Canada is. Payette is voormalig wetenschapper en astronaut.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek