Eresaluut voor koningin Elizabeth

Vorsten

06-02-2016 12:57:00

Saluutschoten klonken zaterdagmiddag in Green Park en de Tower ter ere van koningin Elizabeth II. Die werd precies 64 jaar geleden koningin door het in zijn slaap overlijden van haar vader koning George VI.

Elizabeth is sinds vorig jaar september de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Toen passeerde ze de regeertijd van haar betovergrootmoeder koningin Victoria. De Thaise koning Bhumibol heeft nog een royale voorsprong op Elizabeth. Hij kan dit jaar zijn zeventigjarig regeringsjubileum vieren.

De Britse vorstin brengt de verjaardag van haar troonsbestijging traditioneel door op het koninklijke landgoed Sandringham bij Norfolk. Daar is haar vader op 6 februari 1952 ook overleden. Elizabeth was toen net met echtgenoot prins Philip een week op weg naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Het paar maakte een tussenstop in Kenia toen het bericht kwam van de dood van de pas 56-jarige koning, die recentelijk meer bekendheid kreeg door de film The Kings Speech. Elizabeth keerde daarop meteen terug naar huis.

Meer Verenigd Koninkrijk