Sophie viert haar 50e verjaardag

Vorsten

20-01-2015 11:06:00

LONDEN – Sophie, de vrouw van de Britse prins Edward, is dinsdag vijftig jaar geworden. De gravin van Wessex heeft samen met haar echtgenoot twee officiële verplichtingen op het programma staan, waarna ze thuis haar verjaardag in besloten kring viert.

Sophie en Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth, gaan eerst in Londen op bezoek bij Tomorrow’s People, waarvan de gravin beschermvrouw is. De organisatie helpt onder anderen jonge mensen re-integreren op de arbeidsmarkt. Het gaat om een werkbezoek, maar de jarige krijgt taart en bloemen. Daarna woont het paar op de London School of Hygiene & Tropical Medicine, een centrum voor onderzoek en onderwijs, de presentatie bij van een app die een smartphone omtovert in een apparaat waarmee ogen kunnen worden getest.

Sophie Rhys-Jones trouwde in 1999 met prins Edward, die ze zes jaar eerder had leren kennen. Ze kreeg na haar huwelijk de titel gravin van Wessex. Samen met Edward, die graaf van Wessex is, heeft ze een dochter en een zoon. In de eerste jaren na haar huwelijk werkte ze nog als pr-dame, maar later gaf ze haar baan op om zich op haar koninklijke verplichtingen te concentreren.

Schoonmoeder

De gravin heeft een goede band met koningin Elizabeth. In een interview dat ze in december afgelopen jaar gaf aan Harper’s Bazaar, liet ze weten dat ze veel heeft geleerd van haar schoonmoeder. Ze had lovende woorden voor Elizabeth. “Het is moeilijk om mensen het gevoel te geven dat het gesprek dat je met ze had de moeite waard was, maar de koningin is hier heel goed in – ze geeft iedereen het gevoel speciaal te zijn.”

Ter ere van haar vijftigste verjaardag heeft het Britse Koninklijk Huis een nieuw portret van Sophie vrijgegeven.

Meer Verenigd Koninkrijk