Verzet tegen mogelijke komst Charles en Camilla

Vorsten

2014-04-19 10:18:00

DUBLIN – De Ierse regering is te snel geweest met het uitnodigen van de Britse koninklijke familie voor de viering van het eeuwfeest in 2016 van de Ierse opstand tegen het Britse bewind. Dat vindt oppositiepartij Fianna Fail.

“Het is zaak dat we in Ierland eerst een discussie voeren over hoe we dit belangrijkste moment uit de Ierse historie herdenken alvorens de regering in het wilde weg buitenlandse staatshoofden uitnodigt”, zegt parlementslid Billy Kelleher in Ierse media. Hij had met afgrijzen gelezen dat de regering hoopte dat prins Charles en hertogin Camilla de herdenking bijwonen.

De Ierse premier Enda Kenny was enthousiast dat de Britse koningin tijdens het recente staatsbezoek van de Ierse president Michael Higgins aan Groot-Brittannië bij het staatsbanket had gezegd dat ‘mijn familie en mijn regering schouder aan schouder zullen staan bij de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog en de gebeurtenissen die leidden tot de stichting van de Ierse Vrijstaat’.

Kenny hoopte dat een koninklijk bezoek in 2016 mogelijk zou zijn, maar erkende dat er gevoeligheden waren. De Britten sloegen de Ierse paasopstand van 1916 immers bloedig neer, en bij de herdenking daarvan is de aanwezigheid van leden van de Britse koninklijke familie wellicht niet wenselijk.Het nieuwste nummer

Ook online te bestellen

Meer Verenigd Koninkrijk