Koning ziet voor zichzelf nog steeds verbindende rol

Vorsten

17-07-2020 14:52:43

Koning Willem-Alexander wil zijn verbindende rol in de samenleving blijven spelen door er voor te zorgen dat iedereen die in Nederland woont zich daar ook thuis kan voelen. Ongeacht afkomst, religie of seksuele geaardheid. Een deel van zijn werkbezoeken van de afgelopen jaren waren daar ook nadrukkelijk op gericht en daar wil de koning mee doorgaan, zo vertelde hij vrijdag in een ontmoeting met de pers in de tuin van paleis Huis ten Bosch.

De verbindende rol van Willem-Alexander kwam ter sprake in het kader van het racismedebat dat de laatste maanden in de samenleving is gevoerd. Dat debat heeft hij intens meegekregen, vertelde de koning. Hij verwees naar het eerste artikel van de Grondwet dat discriminatie op alle gronden verbiedt. “Alleen het hebben van goede wetgeving en een goed artikel in de Grondwet is niet goed genoeg. Zo lang er impliciet en expliciet discriminatie plaatsvindt in Nederland, moeten we dat als samenleving aanpakken”, aldus de koning.

“Ik ben al jarenlang bezig met werkbezoeken in het kader van het thuisgevoel. Mensen die zich in Nederland bevinden moeten zich in dit land thuis kunnen voelen. Tijdens die bezoeken heb je vaak hele goede discussies, lokaal of niet, echt hele goede verbindende discussies”, zei Willem-Alexander. Hij wil doorgaan met die gesprekken te voeren “om op die manier een verbindende rol te kunnen blijven spelen”.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.