Pleidooi voor Canadexit: afschaffen monarchie

Vorsten

2016-06-27 11:53:00

Canada moet een voorbeeld nemen aan het besluit van de Britten om uit de Europese Unie te stappen, de zogenoemde Brexit. Dat betoogde de vooraanstaande Canadese publicist-journalist Martin Regg Cohn maandag in de Toronto Star. Hij pleit voor een Canadexit: het doorsnijden van de laatste koloniale en constitutionele banden met het Verenigd Koninkijk en het vervangen van koningin Elizabeth door een eigen gekozen staatshoofd.

,,Het is de hoogte tijd”, aldus de publicist. ,,Volgend jaar bestaat Canada 150 jaar en hebben we 35 jaar onze eigen grondwet. Nu nog het laatste koord doorknippen.” Hij spiegelt zich aan de Britten. ,,Stel dat die de vraag voorgelegd zouden krijgen of ze trouw willen zweren aan een buitenlandse monarch, laat staan de Brusselse bureaucratie? We weten nu het antwoord op die vraag. Ze hebben hun land ‘terug genomen’. Dat moet Canada ook doen.”

In het verre verleden was er wellicht nog wat te zeggen voor het delen met Groot-Brittannië en andere landen van het staatshoofd, maar dat gaat anno 2016 niet meer op meent Martin Cohn aan de vooravond van de 149ste viering van ‘Canada Day’. Niet dat hij optimistisch is over het snel opgeven van de monarchie, maar de Canadezen zouden er werk van moeten maken en de gevolgen, zo betoogt hij, zijn nooit zo verstrekkend en dramatisch als die van een ‘Brexit’.


Meer Verenigd Koninkrijk