‘Prins William mag ivoor niet vernietigen’

Vorsten

13-03-2014 12:58:00

LONDEN – Een bekende Britse antiquiteitenexpert heeft prins William in een open brief opgeroepen geen ivoor te vernietigen. Volgens David Battie (71) moeten de kunstvoorwerpen bewaard blijven zodat toekomstige generaties kunnen leren over vroegere samenlevingen.

De prins zou de circa 1200 kunststukken van ivoor die Buckingham Palace rijk is, allemaal willen laten vernietigen om een voorbeeld te stellen. Hij zou het plan tegenover primatologe Jane Goodall uit de doeken hebben gedaan, zo kwam vorige maand naar buiten. De hertog van Cambridge mengt zich de laatste tijd nadrukkelijk in de strijd tegen de handel in bedreigde diersoorten en dierlijke materialen.

Maar volgens Battie is de strijd tegen ivoorhandel niet gebaat bij een vernietiging van kunstschatten, schrijft Daily Mail donderdag. ”U bent duidelijk gek op wilde dieren en in het bijzonder op olifanten, maar ik denk dat het vernietigen van het één het ander niet zal helpen behouden.”

De Britse koninklijke familie bezit onder meer een troon van ivoor uit India die toebehoorde aan koningin Victoria. De kunstvoorwerpen van ivoor zijn vooral geschenken uit het buitenland.

Meer Verenigd Koninkrijk