Prins William: voetbal is enorm belangrijk voor mij

Vorsten

29-07-2020 03:08:51

In de podcast van oud-voetballer Peter Crouch heeft prins William naast een aantal belangrijke boodschappen over mentale gezondheid ook een boekje open gedaan over zijn liefde voor voetbal. De prins vertelde dat Aston Villa zijn favoriete team is en dat hij een stuk minder heeft met Chelsea en Manchester United. Dit meldt Radio Times.

William zei de wedstrijden van Aston Villa wekelijks te volgen en zelfs aantekeningen maakt in een notitieboekje. De liefde voor de Londense club stamt uit zijn jeugd. “Villa tegen Bolton Wanderers was de eerste FA Cup wedstrijd waar ik op 12-jarige leeftijd naartoe ging. Ik herinner me nog goed dat ik met een paar vriendjes op de tribune zat, te midden van alle Villa fans. Geweldig vond ik dat. De atmosfeer in het stadion en de teamspirit waren fantastisch.”

Chelsea-fan

De prins grapte dat hij enigszins bezorgd was of zijn oudste zoon George wellicht fan van Chelsea wordt, een van de andere Londense voetbalclubs. “Nu Frank Lampard daar de baas is maak ik minder zorgen, hij doet goede dingen en verandert de cultuur daar. Dus als George voor Chelsea is vind ik dat prima.”

William nam zowel George als zijn dochter Charlotte in oktober nog mee naar een wedstrijd van Aston Villa. “We probeerden ongezien het stadion binnen te komen, maar dat lukte niet helemaal. Zodra de camera’s ons in de gaten hadden was het gedaan. Maar het team speelde wel hun beste wedstrijd ooit: ze wonnen met 5-1.”

Mentale gezondheid

Voor de prins is voetbal een ‘enorm belangrijke uitlaatklep’, zo vertrouwde hij presentator Crouch toe. Het helpt hem om stoom af te blazen wanneer dat nodig is. “We moeten allemaal goed op onze mentale gezondheid letten en fit blijven. Het is juist heel moedig om het daarover te hebben in plaats van het weg te stoppen, omdat dat volgens sommigen misschien ‘niet stoer’ is.

De podcast werd in maart en eerder deze maand opgenomen op Kensington Palace ter gelegenheid van Williams Heads Up-campagne, waarmee hij via het voetbal probeert het belang van mentale gezondheid op de agenda te zetten. De finale van de FA Cup dit weekend is omgedoopt tot Heads Up FA Cup-finale. De prins is ere-voorzitter van voetbalbond FA.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord