Prinses Anne heeft geen voorbeeld van minder werken

Vorsten

2020-07-30 13:21:12

Prinses Anne is niet van plan minder te gaan werken wanneer ze volgende maand 70 wordt. Dat maakte de Princess Royal, zoals haar officiële titel luidt, duidelijk in de documentaire die televisiezender ITV woensdagavond over haar uitzond. “Afbouwen? Ik dacht dat ik dat al had gedaan”, grapte Anne. “Ze zou niet weten hoe”, wist haar dochter Zara.

Die voegde er samen met haar broer Peter aan toe dat er voor hun moeder ook geen voorbeelden zijn van familieleden die het na hun zeventigste rustiger aan zijn gaan doen. Zara en Peter noemden geen namen, maar Annes moeder koningin Elizabeth is op haar 94e nog steeds aan het werk en vader prins Philip (99) is pas drie jaar geleden gestopt. “Ik wens degene die werkvermindering met haar wil bespreken veel geluk”, aldus Zara.

Prinses Anne heeft de afgelopen maanden noodgedwongen meer tijd thuis in Gatcombe Park in Gloucestershire doorgebracht dan ooit, zoals ze zelf vertelde in de documentaire. Dat vond ze niet makkelijk, omdat de moderne communicatiemiddelen het persoonlijk contact en de echte interactie met mensen niet kunnen vervangen. “Maar ze heeft niet stilgezeten. Ze gaat elke dag paardrijden, wandelt met de honden, bemoeit zich met de boerderij”, aldus Zara en Peter, die zelf vlakbij wonen.

Werkethos

Anne kwam in het televisieportret, waarin ze ook in een tank crosst tijdens een visite aan de huzaren in Estland, naar voren als de prinses ‘zonder franje, recht voor zijn raap’ zoals de Britten die kennen, maar een enorm werk-ethos. Waar de Oranjes bijvoorbeeld maximaal twee werkbezoeken op een dag afwerken, propt zij er gemakkelijk vier of vijf op een dag, met een liefdadigheidsreceptie of diner in de avond. Wanneer ze de uitreiking van koninklijke onderscheidingen voor haar rekening neemt, klagen officials in Buckingham Palace dat ze daarvoor te veel tijd neemt. Anne wil echter een langer praatje maken met de gedecoreerden en inmiddels is het tijdschema daarop aangepast.

Volgens tweede echtgenoot vice-admiraal Sir Tim Laurence wordt Anne ten onrechte alleen maar vergeleken met haar vader prins Philip. Hij ziet ook veel overeenkomsten met de Queen. “Ze hebben beiden veel humor.”


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek