Regeringsleiders Gemenebest condoleren Britse koningin

Vorsten

2021-04-09 16:18:17

De regeringsleiders van Australië, Nieuw-Zeeland en Canada, onderdeel van het Britse Gemenebest, hebben hun condoleances overgebracht aan de Britse koningin Elizabeth vanwege het overlijden van haar echtgenoot prins Philip. Hij stierf vrijdag op 99-jarige leeftijd op Windsor Castle.

De Australische premier Scott Morrison zei op Twitter dat Australiërs hun liefde en condoleances zenden aan de majesteit en haar familie. “De prins belichaamde een generatie die we nooit meer zullen zien”, zei hij over Philip, die Australië meer dan twintig keer bezocht. De vlaggen in Australië worden halfstok gehangen.

Namens Nieuw-Zeeland heeft premier Jacinda Ardern de Queen gecondoleerd. Ze schrijft dat Philip “zeer veel jonge Nieuw-Zeelanders heeft bemoedigd” door middel van de Hillary Award, die vijftig jaar lang uit naam van de hertog van Edinburgh werd uitgereikt. Met deze prijs wordt de persoonlijke en sociale ontwikkeling van jongeren gestimuleerd.

Canada

Ook premier Justin Trudeau van Canada, naast Australië een van de grootste landen van het Gemenebest, heeft op Twitter gereageerd op het overlijden van Philip. Hij noemt hem “een man met een groot doel en een grote overtuiging, die gemotiveerd was om anderen te dienen”. “Prins Philip heeft ontzettend veel bijgedragen aan ons land en de wereld.”

Philip zal volgens Trudeau onder meer herinnerd worden als “een toegewijde filantroop en een constante factor in het leven van koningin Elizabeth”. De gedachten van alle Canadezen zijn volgens de premier bij de koningin en de voltallige koninklijke familie.


Meer Verenigd Koninkrijk