Remembrance Sunday zonder publiek en veteranen

Vorsten

07-11-2020 14:28:11

Koningin Elizabeth en haar familie markeren Remembrance Sunday, de dag waarop de slachtoffers uit de twee wereldoorlogen en de gewapende conflicten daarna worden herdacht, dit jaar anders dan gebruikelijk. Zo zal de koningin zondagmorgen niet aanwezig zijn bij het oorlogsmonument in Whitehall in Londen, de zogenoemde Cenotaph. Ook het traditionele Festival of Remembrance in de Royal Albert Hall zaterdagavond is vanwege de coronapandemie geschrapt.

Aan de ceremonie bij de Cenotaph neemt normaal gesproken een groot deel van de koninklijke familie deel. Het monument ontleent zijn naam van het Grieks voor ‘leeg graf’. De Cenotaph is dit jaar precies honderd jaar oud. Het werd op 11 november 1920 onthuld door de toenmalige koning George V, de grootvader van Elizabeth. De koningin legt sinds 2017 niet meer zelf een krans van papieren klaprozen, maar heeft die taak uitbesteed aan prins Charles. Ze kijkt daarbij vanaf het balkon van het naastgelegen ministerie van Buitenlandse Zaken toe.

Aan de plechtigheid en het aansluitende defilé nemen jaarlijks tienduizend veteranen deel. Ook zijn er tienduizenden mensen op de been om toe te kijken. Dit jaar zijn er vanwege de nieuwe strenge coronamaatrgelen slechts 25 militairen en vijf trompetblazers van de Royal Marines Band Portsmouth. Publiek is niet welkom.

Koningin Elizabeth ging eerder deze week wel naar Westminster Abbey om daar bloemen te leggen bij het graf van de Onbekende Soldaat. Beelden daarvan worden pas zaterdagavond vrijgegeven, als onderdeel van de televisieuitzending die de gebruikelijke massale bijeenkomst in de Royal Albert Hall vervangt. Ook andere leden van de koninklijke familie leveren dit weekeinde via videoboodschappen een bijdrage aan de herdenkingen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden in 2015 de plechtigheid bij de Cenotaph bij en de koning legde daar ook een krans terwijl Máxima in gezelschap van andere leden van de Britse koninklijke familie vanaf het balkon toekeek.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord