‘Theresa May morrelt aan koninklijke agenda’

Vorsten

2017-06-15 12:11:00

Britse media proberen een wig te drijven tussen koningin Elizabeth en premier Theresa May. De vorstin zou deze dagen stampvoetend door haar paleis lopen omdat de premier de koninklijke agenda nu al drie keer in de war heeft geschopt. Elizabeth houdt van zekerheden en May gooit roet in het eten. ‘De koningin is woedend’, aldus verslaggevers, die zich baseren op ‘kringen rond het hof.’

Feit is dat Theresa May de koningin heeft gedwongen haar agenda herhaaldelijk aan te passen. Dat begon al met het uitschrijven van de vervroegde parlementsverkiezingen voor 8 juni. Die dag zou de Spaanse koning Felipe op staatsbezoek zijn en vanwege de politieke besognes moest de koningin vragen om uitstel. Felipe’s bezoek staat nu gepland voor juli.

In de ogen van waarnemers was het nog veel erger dat Theresa May de koningin ook vroeg om het voorlezen van de troonrede, de Queen’s Speech, uit te stellen. De eerste datum die de premier voor ogen had was maandag 19 juni. Die keuze dwong Elizabeth om de jaarlijkse bijeenkomst op Windsor Castle van de leden van de Orde van de Kousenband te schrappen, geen kleinigheid voor de zo aan traditie hechtende vorstin.

Paarden

Maar na de voor May slecht uitgevallen verkiezingsuitslag bleek ook die datum niet haalbaar. Buckingham Palace werd gevraagd om nieuw uitstel en een nieuwe datum. Dat betekende dan wel dat de koningin mogelijk iets zou moeten missen van de paardenraces op Ascot. Voor haar elk jaar een hoogtepunt, maar ze kon het verzoek van Downing Street natuurlijk niet afwijzen met als argument dat ze paarden interessanter vindt dan politici en de beleidsvoornemens van de regering.

De koningin leest de troonrede nu voor op woensdag 21 juni en gaat daarna snel naar Ascot. Wellicht dat de Queen later in de zomer wraak neemt op May. Dat kan bijvoorbeeld door het vlees te laten aanbranden bij de barbecue die traditioneel wordt gehouden op Balmoral Castle in Schotland, waar de premier tijdens de vakantie altijd een weekeinde langskomt. Wie aan de koninklijke agenda morrelt, speelt met vuur, aldus de Britse tabloids.
Meer Verenigd Koninkrijk

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!