William en Catherine brengen bezoek aan Orkney-eilanden

Vorsten

25-05-2021 18:00:36

Tijdens hun bezoek aan Schotland hebben prins William en zijn vrouw Catherine een kijkje genomen op de Orkney-eilanden. Vanaf vrijdag is William al aan het toeren door Schotland, maandag voegde Catherine zich bij hem.

De royals hadden een druk programma. Zo openden de hertog en hertogin van Cambridge officieel het Balfour-ziekenhuis in Kirkwall, de bestuurlijke hoofdstad van de eilandengroep. Catherine en William spraken ook met personeelsleden, die vertelden hoe ze de coronacrisis hebben ervaren. Ook was er aandacht voor het ontwerp van het gebouw. Dat is gebaseerd op de 5000 jaar oude neolithische nederzetting Skara Brae. Daarmee past het prima in het lokale landschap.

Later op de dag brachten de twee een bezoek aan het European Marine Energy Centre (EMEC). Het test- en onderzoekscentrum richt zich op het opwekken van groene energie via golf- en getijdenstromingen.De royals gingen ook de zee op om ’s werelds grootste getijdenenergie-turbine in werking te zien.

Ook waren er ontmoetingen met inwoners van de eilanden. William en Catherine spraken met ze over de coronacrisis en hoe ze de beperkende maatregelen hebben ervaren.

William en Catherine, die in Schotland de titels van graaf en gravin van Strathearn voeren, zijn de komende dagen nog op rondreis door Schotland.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel