Zenuwenwerk voor kleinzoon koningin Elizabeth

Vorsten

2016-06-07 11:25:00

Peter Phillips, de oudste kleinzoon van koningin Elizabeth, slaapt deze week slecht. Hij is aanjager van de ‘Patron’s Lunch’, het straatfeest dat zondag ter ere van de negentigste verjaardag van zijn grootmoeder wordt gehouden op de Mall in Londen. Er worden tienduizend gasten verwacht, en die gaan allemaal picknicken aan tafels langs de hele straat.

Probleem is echter dat er maar weinig tijd is. De Mall, de grote brede weg voor Buckingham Palace, is zaterdag nog in gebruik voor Trooping the Colour. Dan rijdt de koningin met prins Philip in een open koets naar Horse Guards Parade, gevolgd door de rest van de familie, en na het militaire festijn verschijnt de hele familie op het paleisbalkon.

“Het wordt spannend of alles op tijd klaar is”, zegt Peter Phillips. “We sluiten een van de drukste delen van de hoofdstad. Dan moeten we tienduizend stoelen en duizend tafels op hun plaats krijgen, maar ook zes kilometer hek en veertig feesttenten.”

Planning

Phillips heeft daarvoor 1400 man ingeschakeld, en er rijden 174 vrachtwagens. “Het luistert heel nauw, elk oponthoud kan de planning in de soep gooien.” Na afloop van de festiviteiten moet alles ook snel weer worden afgebroken want maandag moet de Mall weer gewoon dienst doen als verkeersweg.

De Patron’s Lunch brengt vertegenwoordigers van 350 van de 600 goede doelen waarbij koningin Elizabeth is betrokken samen voor een mega-picknick en festijn, met muziek en een optocht waarbij ook een replica van het voormalige koninklijke jacht Britannia wordt getoond. De koningin slaat het geheel gade vanaf een podium bij het Victoria Monument voor haar paleis.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana