Filip en Mathilde openen tentoonstelling

Vorsten

18-07-2014 12:24:00

BRUSSEL – Het Belgische koningspaar heeft vrijdag in het Koninklijk Paleis van Brussel de zomertentoonstelling geopend. Die expositie gaat dit jaar over koning Albert I en zijn vrouw koningin Elisabeth.

Het thema is gekozen vanwege de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog deze zomer een eeuw geleden. ‘Soldatenkoning’ Albert en Elisabeth speelden in die oorlog een belangrijke rol voor België. Het Koninklijk Paleis opent tijdens de zomervakantie altijd zijn deuren voor het publiek die er gratis kan komen kijken. Om de aandacht te trekken zijn er ook altijd één of meerdere tentoonstellingen in de zalen van het paleis.

De tentoonstelling die koning Filip en koningin Mathilde vrijdag ‘inwandelden’ – zoals het hof het noemde – heet ‘Albert en Elisabeth: een film over het leven van een Koningspaar’. ‘Op basis van een selectie van filmbeelden, waarvan een deel nooit eerder vertoond werd, wordt een kwarteeuw uit het leven van het koningspaar geschetst. De bezoeker ontdekt zo een modern koppel dat het contact met de bevolking opzocht’, aldus de beschrijving van de expositie door het paleis. Leidraad is de Eerste Wereldoorlog maar ook andere activiteiten van Albert, die in 1934 om het leven kwam bij het bergbeklimmen in de Ardennen, en Elisabeth komen aan bod.

Het paleis gaat op 22 juli, daags na de viering van de nationale feestdag, open en de expositie is te zien tot 7 september.

Meer Vorstenhuizen