Goed slot aan Nederland-Ruslandjaar

Vorsten

09-11-2013 20:25:00

MOSKOU – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kunnen terugkijken op een geslaagd bliksembezoek aan Moskou. De scherpe kantjes in de relatie met Rusland zijn afgesleten, mede door de komst van het koningspaar, zo vertelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Zonder koning was er geen diner geweest bij president Vladimir Poetin en zonder het diner had de Russische leider zijn ministers niet publiekelijk kunnen laten weten dat er een streep moest worden gezet onder de problemen met ‘goede vriend’ Nederland. “Wie Rusland kent, weet wat zo’n uitspraak van de president betekent”, zei Timmermans.

Poetin was ingenomen met het koninklijk bezoek, maar erkende al bij de begroeting van koning en koningin vrijdagavond in het Kremlin dat er wat problemen speelden. Tegelijkertijd echter nam hij het voortouw om die problemen op te lossen. De koning zei ook dat er nog zoveel meer was dan dat, en Timmermans vertelde zaterdag aan de pers dat de plooien ‘op korte termijn’ worden gladgestreken.

Concert

Het koningspaar woonde zaterdagavond in de grote zaal van het Tsjaikovski Conservatorium een concert bij van het Koninklijk Concertgebouworkest, dat voor het eerst in 39 jaar weer in Moskou optrad. Het concert was tevens de officiële afsluiting van het vriendschapsjaar dat Nederland en Rusland dit jaar op Russisch initiatief vierden. “Een geslaagd jaar”, meende Timmermans. Eerder op de dag sprak ook de Russische vicepremier van een succesvol jaar.

Het Russische publiek toonde zich wildenthousiast over een uitvoering van Beethovens derde pianoconcert en ‘Ein Heldenleben’ van Richard Strauss. Na de toegift waren Willem-Alexander en Máxima het eerst op de been om het orkest – Máxima is er beschermvrouw – te belonen met een ovationeel applaus.

Met ruim 50 minuten vertraging verlieten ze uiteindelijk het Conservatorium voor de rit naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland. Dinsdag wacht alweer de reis naar het Caribische deel van het koninkrijk, met aansluitend kennismakingsbezoeken aan Colombia en Venezuela.

Meer Vorstenhuizen