Groothertog opent zijn paleis voor publiek

Vorsten

15-07-2014 15:32:00

LUXEMBURG – Het groothertogelijk paleis in het hartje van Luxemburg is dinsdag open gegaan voor het publiek. Dat kan er tijdens de zomervakantie onder leiding van een gids een kijkje komen nemen. Het paleis geldt als één van de belangrijkste toeristische attracties van de Luxemburgse hoofdstad.

Groothertog Henri gebruikt het paleis door het jaar voor zijn werk, zoals in Nederland dat het geval is in werkpaleis Noordeinde in Den Haag. Bij het staatsbezoek van koningin Beatrix in 2012 en het kennismakingsbezoek van koning Willem-Alexander in 2013 verwelkomde Henri hier zijn gasten.

Het uit de 16e eeuw daterende paleis deed van 1572 tot 1795 dienst als stadhuis van Luxemburg-stad. Toen Luxemburg na de Franse bezetting werd toegekend aan de Nederlandse koning die er als groothertog ging regeren, werd het de residentie van diens vertegenwoordiger in Luxemburg. Prins Hendrik, de broer van koning-groothertog Willem III, woonde er lange tijd.

Schade

Het paleis kreeg zijn huidige functie en omvang toen Luxemburg in 1890 een eigen vorstenhuis kreeg. Groothertog Adolf liet het paleis grondig renoveren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd met name aan het interieur veel schade aangericht door de Duitse bezetter die het paleis gebruikte als kroeg en concertzaal.

Het paleis is tot 7 september dagelijks te bezichtigen.

Meer Vorstenhuizen