Japans keizerspaar bezig met rijst en zijde

Vorsten

20-05-2020 05:58:22

Het Japanse keizerspaar heeft zich maandag beziggehouden met traditionele en ceremoniële activiteiten op het uitgebreide complex rond het Keizerlijk Paleis in Tokio. Voor keizer Naruhito stond het planten van rijst in het kleine veld van het paleis op de agenda. De rijstzaden waren ontkiemd uit zaden die hij vorige maand had gecultiveerd, zo meldden Japanse media dinsdag.

De gewoonte om rijst te verbouwen bij het paleis is begonnen met Naruhito’s grootvader keizer Hirohito en daarna voortgezet door diens zoon keizer Akihito, de vorig jaar afgetreden vader van de huidige keizer.

Terwijl Naruhito zich bezighield met de rijstbouw, ontfermde zijn echtgenote keizerin Masako zich over de zijdeteelt op het paleiscomplex. Dat is een belangrijke taak voor de keizerin, die vorig jaar al lessen nam bij haar schoonmoeder keizerin Michiko die de uit de negentiende eeuw stammende traditie met veel enthousiasme en kennis voortgezet.

Dit jaar is de zijdeteelt vanwege de coronacrisis beperkt en zijn alleen zijderupsen van de ‘Koishimaru’ soort uitgezet. Die leveren weliswaar minder zijdedraad op, maar hebben wel een lange historie en worden als puur Japans beschouwd. De reductie betekent dat de keizerin door minder mensen hoeft te worden geholpen. Masako gaat ook later deze maand nog met haar werkzaamheden door.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord