Keizer Naruhito herdenkt aardbeving, tsunami en kernramp van 2011

Vorsten

11/03/2021 12:28 pm

Naruhito was donderdag aanwezig bij een herdenking van de aardbeving, tsunami en kernramp die Japan in 2011 troffen. De Japanse keizer was samen met zijn vrouw, keizerin Masako, aanwezig bij de nationale ceremonie in het Nationaal Theater in Tokio.

De keizer en de Japanse premier Yoshihide Suga hielden daar allebei een betoog. De “onvergetelijke herinnering aan de tragedie” is er tien jaar later nog steeds, zei de keizer. “Veel getroffenen hebben, ondanks dat ze onvoorstelbaar grote schade hebben geleden, talloze ontberingen overwonnen door elkaar te helpen.”

Volgens premier Suga zijn de uitdagingen waarmee de overlevenden te maken krijgen, groter geworden door de coronapandemie en andere natuurrampen in het land. Hij zei ook dat Japan “elke crisis met moed en hoop had overwonnen”.

Voor de herdenking zijn in Japan veel openbare, maar vanwege de coronapandemie kleinschalige ceremonies gehouden. Om 14.46 uur lokale tijd, het exacte tijdstip waarop in 2011 de aardbeving plaatsvond, werd één minuut stilte in acht genomen.

In Japan is donderdag herdacht dat met name het noordoosten van het land tien jaar geleden werd getroffen door een driedubbele ramp: een aardbeving, een tsunami die daaruit resulteerde, en weer als gevolg daarvan de kernramp in Fukushima. De driedubbele catastrofe trof Japan hard, met bijna 18.500 doden en vermisten als gevolg.

Gratis voor jou


Meer Japan