Keizerspaar bezoekt Nagasaki

Vorsten

2014-10-12 21:34:00

TOKIO – Het Japanse keizerspaar heeft dit weekeinde een bezoek gebracht aan Nagasaki. In de tweede stad na Hiroshima die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd getroffen door een atoombom, hadden keizer Akihito en keizerin Michiko onder meer een ontmoeting met zogenoemde ‘hibakusha’. Dat zijn mensen die door Japan officieel zijn erkend als slachtoffer van de atoombom en op basis daarvan een speciale uitkering krijgen.

Veel van de overlevenden zijn inmiddels hoogbejaard. Zo had de 95-jarige Shizue Nobeta het keizerspaar ook al eens ontmoet tijdens hun bezoek aan Nagasaki in 1995. ”Ik ben blij dat ik lang genoeg heb geleefd om ze nog een keer te ontmoeten”, zei ze na afloop tegen de Japan Times. De keizer sprak ook met een 98-jarige vrouw die haar ervaringen van destijds heeft verwerkt in een theaterproject. ”Ik denk dat u belangrijk werk doet want anders worden de gebeurtenissen met het verdwijnen van de oude generatie vergeten”, aldus de keizer.

Het keizerspaar dat eind deze maand koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek krijgt, bezocht zondag in het naburige Isahaya ook de openingsceremonie van een nationaal sportfestival.


Meer Vorstenhuizen