Kinderen Frederik houden nu al van Groenland

Vorsten

03-08-2014 12:33:00

QAQORTOQ – Het Deense kroonprinselijk paar brengt zondag samen met hun vier kinderen Christian, Isabella, Vincent en Josephine de dag door in de Groenlandse havenstad Qaqortoq, vroeger Julianehåb geheten. Het is met 3300 inwoners één van de grotere plaatsen die wordt bezocht tijdens het officieel bezoek aan het zuidwesten van Groenland.

Qaqortoq is de hoofdplaats van de gemeente Kujalleq, die in oppervlakte (32.000 km2) groter is dan België, maar die slechts 7000 inwoners telt. De havenplaats is alleen over zee of per helikopter te bereiken, zoals de meeste bewoonde plekken op Groenland. Vandaar ook dat het kroonprinselijk paar de reis maakt met het koninklijk jacht Dannebrog dat hen van dorp naar dorp vaart.

Voor de vier kinderen is het de eerste kennismaking met Groenland, dat sinds 1814 officieel deel uitmaakt van het Deense koninkrijk. In een ontmoeting met de pers op de eerste dag van het bezoek vertelde kroonprins Frederik blij te zijn dat zijn kinderen zich meteen al thuisvoelden op Groenland. Oudste zoon prins Christian (8) toonde zich ook heel blij met zijn gekregen Groenlandse trui.

Gezelschap

Frederik bracht zelf zijn eerste bezoek aan Groenland in 1982, in gezelschap van zijn broer Joachim en zijn ouders koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik. Het was liefde op het eerste gezicht en Frederik is regelmatig teruggekeerd. In 2000 nam hij deel aan de 4 maanden durende Expeditie Sirius, een 2800 kilometer lange sledetocht door het noorden van Groenland.

In 2009 reisde hij samen met kroonprinses Victoria van Zweden en kroonprins Haakon van Noorwegen naar Groenland om te zien wat de klimaatverandering betekent voor het immense, met ijs en sneeuw bedekte eiland.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord