Koning ‘laat zich niet leiden door peilingen’

Vorsten

25-06-2014 15:39:00

WARSCHAU – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten hun beleid en manier van werken niet leiden door de peilingen, of ze nu positief zijn of negatief. Ze richten zich op de lange termijn. Dat zei de koning woensdag in Warschau in een persgesprek tijdens het staatsbezoek aan Polen. De koning was gevraagd om een reactie op de kritische geluiden die recentelijk over het koningspaar zijn geuit. Die kritiek kwam na een jaar van overwegend lof voor het koningspaar.

De koning luistert wel naar zijn omgeving, zo zei hij, maar vindt het niet verstandig de koers op basis van peilingen bij te stellen. Willem-Alexander gaf verder geen commentaar op de vragen die in Nederland en Griekenland zijn gerezen over de kosten van de beveiliging bij de koninklijke vakantiewoning in Griekenland en de aanleg van een steiger daar. Het is aan de minister om de daarover gestelde Kamervragen binnen de daarvoor gestelde termijn te beantwoorden, zo verduidelijkte hij.

De koning was evenmin bereid achteraf een oordeel te vellen over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dit gezien de latere ontwikkelingen in Oekraïne, waarover met name gastland Polen zich ernstig zorgen maakt. Wel stelde hij nadrukkelijk dat Nederland schouder aan schouder staat met Polen. Nederland stuurt ook vliegtuigen om Polen en de Baltische staten te steunen. “Hopelijk blijft het bij patrouilleren”, aldus de koning.

Goede redenen

Hij had zelf een hand gehad in de keuze van Polen als bestemming van het eerste staatsbezoek, zo vertelde Willem-Alexander. Voor die keuze waren ook veel goede redenen. De recente geschiedenis en het Poolse aandeel in de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden maakten daar deel van uit. Dat Poolse soldaten destijds vochten voor ‘onze’ vrijheid terwijl ze die zelf in eigen land nooit kregen, had veel indruk gemaakt, zei de koning.

Tijdens het bezoek zijn problemen die spelen tussen Nederland en Polen niet onbesproken gebleven, vertelde hij. Wat dat betreft was de recente ontmoeting met vrachtwagenchauffeurs een goede voorbereiding geweest op het staatsbezoek.

Meer Vorstenhuizen