Koninghuis breidt activiteiten na 1 juni weer uit

Vorsten

31-05-2020 13:28:36

Met het ingaan op 1 juni van een nieuwe fase van de maatregelen die worden genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, wil ook het Koninklijk Huis de activiteiten weer opvoeren. Koning en koningin zullen in de komende maand er meer op uit gaan, daarbij steeds lettend op de voorschriften van RIVM en regering.

Afgelopen week is bij bezoeken van Máxima aan Texel en Willem-Alexander aan Utrecht al gebleken dat dit niet gemakkelijk zal zijn. Hun optredens trekken nu eenmaal publiek en media. Het paleis zal daarom moeten beslissen in welke mate koninklijke bezoeken vooraf worden aangekondigd.

Het koningspaar had oorspronkelijk komende week geen verplichtingen in Nederland omdat dinsdag in Berlijn het staatsbezoek aan Duitsland zou beginnen. Dat had de bekroning moeten zijn op de precies zeven jaar geleden begonnen reeks werkbezoeken aan het belangrijkste buurland. Koning en koningin gingen vanaf 2013 steeds naar een aantal deelstaten, van Hessen en Baden-Württemberg in het eerste jaar tot aan Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg vorig jaar. Alleen de deelstaat Berlijn was nog over en die zou worden meegenomen in het afsluitende staatsbezoek.

Voor die visite was een bijzonder jaar gekozen: 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en dertig jaar na de hereniging van Duitsland, en – mooi meegenomen gezien de goede relaties – nog voor het vertrek van bondskanselier Angela Merkel. De coronacrisis gooide vervolgens roet in het eten en het is nog maar de vraag of het staatsbezoek, en de nog niet aangekondigde maar wel voor later dit jaar in voorbereiding zijnde inkomende en uitgaande bezoeken, dit jaar nog door kan gaan. Formeel is er voor een staatsbezoek slechts een treffen nodig tussen twee staatshoofden, maar beide landen zullen er toch meer van willen maken.

Andere agendapunten waar op paleis Noordeinde naar gekeken moet worden zijn de prijsuitreikingen die vanwege de coronacrisis geen doorgang hebben kunnen vinden. De winnaars van de Zilveren Anjers krijgen die thuisbezorgd in plaats van uitgereikt door prinses Beatrix. De winnaars van de Appeltjes van Oranje, die op 26 mei overhandigd zouden worden, zijn nu nog niets eens bekendgemaakt. Het verantwoordelijke Oranjefonds meldde slechts dat er op een later tijdstip iets zou worden gemeld.

Streekbezoeken, waarbij het koningspaar een deel van een provincie doorkruist, lijken vooralsnog uit den boze omdat ze gepaard gaan met veel publieke belangstelling en onder de huidige omstandigheden ongewenste verplaatsingen. Koning Willem-Alexander kan wel weer beginnen om geloofsbrieven te ontvangen, als er tenminste nieuwe ambassadeurs zijn die ondanks alle wereldwijde reisbeperkingen de afgelopen tijd in Den Haag zijn aangekomen. Ze zullen dan niet in een koets maar in een auto worden opgehaald, en handen schudden met de koning zal er ook niet bij zijn.


Meer Vorstenhuizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.