Koningspaar begint toernee op Sint Maarten

Vorsten

13-11-2013 05:17:00

PHILIPSBURG – Na de provincies in Nederland is het nu de beurt aan de eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk om kennis te maken met het nieuwe koningspaar. In Philipsburg, de hoofdstad van Sint Maarten, beginnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdag aan hun tiendaagse rondreis langs de 6 Caribische eilanden. Uitgangspunt van de toernee is dat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen de koninklijke bezoekers te zien.

De ochtend in Sint Maarten is ingeruimd voor de bestuurders. Het koningspaar ontmoet na de welkomstceremonie eerst gouverneur Eugene Holiday en gaat daarna naar de Staten en praat vervolgens met premier Sarah Wescot-Williams en haar ministersploeg. Pas als het rondje bestuurders is afgerond, is er een ‘zwaaimoment’ op het balkon van het regeringsgebouw.

Premier Mark Rutte riep Sint Maarten eerder dit jaar op ernst te maken met het terugdringen van corruptie, fraude en machtsmisbruik. In september gaf minister Ronald Plasterk het land een aanwijzing. Gouverneur Holiday kreeg opdracht onderzoek te laten doen naar de integriteit van het eilandbestuur. Volgens de minister, die met het koningspaar meereist, waren prostitutie, vreemdelingenbeleid en gokken zaken die bij het onderzoek speciale aandacht behoefden.

In de middag is er een wandeling langs enkele monumenten langs de belangrijkste winkelstraat van Philipsburg en woensdagavond krijgen koning en koningin een feestprogramma aangeboden in Festival Village.

Meer Vorstenhuizen