Koningspaar trekt witte handschoenen aan

Vorsten

2014-11-02 15:21:00

SEOUL – Koning Willem-Alexander begint zijn staatsbezoek aan Zuid-Korea maandag met een kranslegging bij de Herinneringstoren op de nationale begraafplaats in Seoul. Samen met koningin Máxima wordt hij bij aankomst begroet door drie Koreaanse oorlogsveteranen, de heren Kwak, Sim en Choi. Zij hebben deel uitgemaakt van het Nederlandse bataljon dat tijdens de Korea-oorlog begin jaren 50 op het schiereiland in actie kwam.

Het koningspaar trekt voor de plechtigheid witte handschoenen aan. Bij het monument laat de koning na de kranslegging enkele korrels wierook in de wierookbrander vallen. Daarna doet de koningin hetzelfde. Vervolgens gaat het hele gezelschap naar het Blauwe Huis, het presidentieel paleis Cheong Wa Dae. Het gebouw dankt zijn naam aan de blauwe daktegels.

In het paleis – kantoor en residentie tegelijk – wacht de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye op de Nederlandse gasten. Ook Nederlandse schoolkinderen zijn bij de welkomstceremonie uitgenodigd. Na de officiële ontvangst worden er binnen meteen zaken gedaan met de ondertekening van een trits samenwerkingsovereenkomsten van onder meer de schaatsbond, TU Delft en het Nederlands Herseninstituut met hun Koreaanse tegenhangers.

Later op de dag keert het koningspaar weer terug in het Blauwe Huis voor het staatsbanket dat president Park hen aanbiedt. Park was zelf in maart te gast voor een lunch op paleis Noordeinde.


Meer Vorstenhuizen