Kritiek op deelname Haakon aan conferentie

Vorsten

2014-10-07 13:30:00

TRONDHEIM – Kroonprins Haakon gaat zijn constitutionele boekje te buiten door zich in te laten met de tweedaagse conferentie SIKT, waar woensdag en donderdag door 20 tot 40-jarige ondernemers wordt gesproken over ‘innovatie en ondernemerschap’. Dat vindt de krant Aftenposten die de deelname van de kroonprins in een lang artikel aan de kaak stelt.

Dat Haakon meer wil zijn dan een lintenknipper en de monarchie in een nieuwe tijd een nieuwe rol wil geven, is nog tot daar aan toe, vindt Aftenposten. Maar dat hij zich afficheert op een conferentie waar regeringsbeleid en partijpolitieke zaken aan de orde komen, brengt dezelfde monarchie in gevaar. Haakon moet zijn plaats kennen, en zijn neutraliteit bewaren, aldus de krant.

Aftenposten heeft namelijk aanstoot genomen aan een rapport van de Boston Consultancy Group dat ten behoeve van de conferentie een oordeel velt over het ondernemersklimaat in Noorwegen. Een bedrijf beginnen is tamelijk eenvoudig, maar de strikte arbeidswetten en de omvangrijke bureaucratie maken het vanuit concurrentie oogpunt niet makkelijk, zo luidt het oordeel.

Het zal de Noren niet verrassend in de oren klinken, maar volgens Aftenposten raakt het aan gevoelige zaken als het belastingklimaat. Daar moet Haakon zich verre van houden. De kroonprins zelf is louter enthousiast over SIKT dat dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden. ”Hoe kunnen we de kansen grijpen en het beste gebruik maken van wat zich bevindt in de hoofden, harten en handen van mensen”, is voor hem het uitgangspunt.


Meer Vorstenhuizen