Luxemburg eert stadhouder prins Hendrik

Vorsten

23-12-2019 15:28:09

Luxemburg brengt komend voorjaar een speciale munt van 2 euro uit ter gelegenheid van de 200e geboortedag van prins Hendrik, naamgever van de huidige groothertog Henri. De derde zoon van de Nederlandse koning Willem II, bijgenaamd ‘de Zeevaarder’, was vanaf 1850 namens zijn broer koning Willem III stadhouder van Luxemburg. Dat is ook de reden voor het eerbetoon.

De Nederlandse koningen waren vanaf 1815 op persoonlijke titel ook groothertog van Luxemburg. Aan die band kwam in 1890 met het overlijden van Willem III een einde. In Nederland werd hij opgevolgd door koningin Wilhelmina, maar omdat in Luxemburg geen vrouwen op de troon mochten, nam een andere tak van de Nassau-familie daar de kroon over. Enkele jaren later werden de opvolgingsregels overigens aangepast omdat toenmalig groothertog Willem IV alleen dochters had.

Luxemburg bewaart goede herinneringen aan stadhouder Hendrik, die zich met zorg en toewijding inzette voor het kleine groothertogdom dat door Den Haag en zijn broer werd verwaarloosd. Sterker nog, Willem III probeerde Luxemburg te verkopen aan de Franse keizer Napoleon III. Dat voornemen leidde bijna tot oorlog met Pruisen en daarna tot erkenning van de Luxemburgse soevereiniteit en neutraliteit.

Hendrik (1820-1879) moest op eieren lopen, maar vereenzelvigde zich na 1867 steeds meer met Luxemburg waar hij werd gezien als de ‘ware soeverein’. Zijn echtgenote Amalia droeg bij aan de populariteit en in het centrum van de hoofdstad is een monument voor haar opgericht.

Meer Luxemburg