Filmfestival Cannes opent met Grace-film

Vorsten

14/05/2014 8:00 am

CANNES – Met de vertoning van de film Grace of Monaco van de Franse regisseur Olivier Dahan begint woensdagavond het 67e filmfestival van Cannes. Achttien films maken kans op de belangrijkste onderscheiding, de Gouden Palm. De film over prinses Grace (1929-1982), die furore als actrice maakte voor zij in 1956 met prins Rainier III van Monaco trouwde, dingt niet mee.

Prins Albert, de opvolger van Rainier als staatshoofd van het vorstendom, en zijn familieleden boycotten dit jaar het festival in de Zuid-Franse stad, omdat zij vinden dat de film van Dahan deels op verzinsels gebaseerd is en een onjuist beeld geeft van de geschiedenis van de familie.

De voorzitter van de jury, de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, maakt zaterdag 24 mei bekend wie de Gouden Palm en de andere prijzen hebben gewonnen. Normaliter gebeurt dat op de zondag, de laatste dag, maar wegens de verkiezingen voor het Europees Parlement is dat met een dag vervroegd.

Kanshebbers

Tot de 18 kanshebbers behoren de films Deux jours, une nuit van de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne en Adieu au langage van de Franse veteraan Jean-Luc Godard. Ook de films van de Canadees David Cronenberg (Maps to the Stars), de Fransman Michel Hazanavicius (The Search) en de Brit Mike Leigh (Mr. Turner) behoren tot de uitverkorenen.

Vorig jaar ging de Gouden Palm naar La Vie d’ Adèle van de Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche.

Gratis voor jou


Meer Monaco